ÖZEL HABER İsmailbeyli Köyü'nde bulunan taşınmaz malların kadastro işlemlerine başlandı. Kadastro işlemlerine ara verilebilir.Yaprakların büyümesi ölçüm yapılmasını zorlaştırmaktadır. En büyük sorun sınırların tam bilinmemesi. Kadastro teknisyenlerine yardımcı olmak amacıyla görev alan İsmailbeyli Köyünden Hasan Kılıçarslan ve Yakup Kocabaş bilirkişi olarak mahkeme huzurunda doğruları söylemek, yalan konuşmamak için yemin ettiler.Cafer Türkyılmaz’da kendilerine destek vermekte. Sınırların tam bilinmemesi, sınır komşularının arasında anlaşamamazlık, hem bilir kişileri, hem de teknisyenleri zor durumda bırakmaktadır. Taşınmaz mal sahiplerinin ölçüm sırasında orada bulunması ortak dilekleri.
Kadastro Teknisyeni İzzettin Aksoy "Köyün arazi yapısı bakımından engebeli olması ve sınırların tam bilinmemesi işlerimizin aksamasına,zaman kaybına yol açmaktadır.
Yapraklarında büyümesi ölçüm yapmamızı engelliyor. Kadastro işlemlerine bu nedenle, ölçüm yapabildiğimiz kadar devam edeceğiz. Ara vermek zorunda kalabiliriz.Kadastro işlemlerinin sonunda aynı zamanda köyün krokisi de çıkmış olacak" dedi. Aksoy daha sonra "20 senedir bu işi yaptığını hiç bir yerde İsmailbeyli Köyü muhtarı gibi, muhtar görmediğini, kendileri ile adım adım Köyü dolaştığını" dile getirdi.
Ölçüm Nasıl Yapılıyor.
Köyün belirli mevkilerinin yüksek yerlerine ilk kadastro ekibinin hazırladığı hipodrom dedikleri işaretleri koyuyorlar.
Hipodrama yerleştirilen elktronik ölçüm aleti ile bakılıyor.Bilgiler hafızada depolanıyor.
Elktronik ölçüm aleti,karşı cephede sınırlara tutulan reklatörü görerek koordinatlar belirlniyor.Belirlenen koordinatları kadastro teknisyeni krokisini çizerek kime ait olduğunu not alıyor.
Reklatör
Ölçüm sonucun da başka bir ekip gelerek Poligonlara uydudan indirilecek olan koordinatlarla(gbs)köyün sınırları, yüz ölçümü vs belli olacak. Yıllar sonra taşınmaz mala itiraz edilse bile anında bu koordinatlardan kime ait olduğu tespit edilecek.Taşınmaz mallarınızın başında bulunmanızı önemle tavsiye ederiz.
Beşikdüzü Kadastro Müdürlüğü'nün Ada/Mevki ilanındaki duyurusu dikkat çekmektedir.
Bu çalışma alanı sınırları içerisinde taşınmaz malı bulunan kişi veya temsilcilerinin;
Sınırları belli olmayan taşınmaz malların köşe noktalarına mahallin örf ve adetlerine uygun kalıcı işaretler koymaları;
Çalışmalar esnasında, sınırları göstermek ve varsa mülkiyet ve mülkiyetten gayri ayni ve şahsi haklarını kanıtlayıcı tapu, senet, vergi kaydı, emlak vergisi beyannamesi ve sair ne gibi belgeleri varsa bunları ibraz etmek için taşınmaz malların başında hazır bulunmaları, hazır bulunmayanlara ait taşınmaz malların tahdit ve tesbitinin yokluklarında yapılacağı,
Kadastro harçlarının, emlak vergisi beyan değeri üzerinden taşınmaz malların başında hazır halde bulunanlardan tapulu yerleri için binde üç, tapusuz yerleri için binde dört, hazır bulunmayanlardan ise tapulu yerleri için binde beş, tapusuz yerleri için binde altı oranında alınacağı ,
Tahdit ve tesbitlere karşı, ekimizin çalışma alanındaki görevinin sona erdiği tarihe kadar yapılacak itirazlar kadastro komisyonunda inceleneceğinden, itirazı olanların bu süre içende belgeleri ile birlikte teknisyenliğimize veya Beşikdüzü Kadastro Müdürlüğüne müracaat etmeleri, itiraz sonuçlarının taraflara tebliğ edilmeyip askı cetvelinde gösterileceği, bu tarihten sonraki itirazların ise, kadastro sonuçlarının gösterildiği 30 günlük ilan süresi içinde Kadastro Mahkemesine dava açmak suretiyle yapılacağı,
3402 sayılı kanunun 4. maddesi uyarınca duyurulur.
GERİ
|