Hasanağa Camii İbadete Açıldı...

Giresun'un Görele ilçesindeki restorasyonu tamamlanan 184 yıllık tarihi Hasanağa Merkez Camisi yeniden ibadete açıldı.Törene; Vali Hasan Karahan, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Görele Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Giresun İl Müftüsü Muhittin Oral, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Görele Hasanağa Merkez Camisi Yaptırma Yaşatma Bakım ve Onarım Derneği Başkanı Mehmet Salih Bilge, il ve ilçe protokolünden çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.



Açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Karahan, camilerin önemine ve toplumumuzdaki yerine değinerek tarih boyunca camilere verilen önemin insan odaklı olduğuna, insan yetiştirmeye yönelik olduğuna dikkat çekerek “Demek ki biz ne yapacağız güzel insanları artıracağız. İnsanı güzelleştirmeyince, insanı merkeze almayınca yapılan hiçbir eserin bir kıymeti, hükmü yoktur. Demek ki yapacağımız iş insanı eğiteceğiz. İnsana yatırım yapacağız. İnsana değer vereceğiz. İnsanı hayatın merkezine koyacağız. İnsanı Allah’ın özel yarattığı, güzel yarattığı bir insanı kâmil adayı olarak göreceğiz. Camiler bu iş için var. Milletimiz bu iş için var. Göreleli hemşerilerimizde zaten bu işin hakkını verdiler. Gerçekten kısa zamanda, böyle bir eseri ayağa kaldırdılar. Giresun’a örnekte oldular. Bu anlamda da tebrik ediyorum. İnşallah diğer ilçelerimize de örnek olur. Bu hareket başladı. Böyle bir restorasyona ihtiyaç vardı. Gördüğümüz kadarıyla güzel bir eseri ihya ettiler. Bundan sonrada hep birlikte ibadete açarak bunun mutluluğunu yaşayacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önceki Valimiz biliyorsunuz bu işlerin bir gönüllüsüydü. Gerçekten kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Oda gitti ismi kaldı yadigar. Neticede güzel anılmaktı asıl olan, ‘Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş.’ derler ya İnşallah o sedaları bırakabilirsek ne mutlu bize. " dedi.



Yapılan konuşmaların ardından Görele Hasanağa Merkez Camisi Yaptırma Yaşatma Bakım ve Onarım Derneği Başkanı Mehmet Salih Bilge, Vali Karahan'a bir plaket takdim etti.



Daha sonra caminin açılış kurdelesi yapılan duaların ardından; Vali Hasan Karahan, Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Görele Kaymakamı Ünal Kılıçarslan ve Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu tarafından birlikte kesildi.

Törene katılan protokol ve davetlilere kılınan Cuma Namazı’nın ardından cami avlusunda tatlı ikram edildi.

Restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan yaklaşık 184 yıllık bir tarihe sahip Hasanağa Merkez Camii, 1830 yılında Görele eşraflarından Hasanağa tarafından ahşap olarak yaptırıldı. 1907 yılında Kaymakam Abanozzade Hüseyin Efendi tarafından yıktırılarak yeniden inşa ettirildi.

Tarihi Hasanağa Camiinin zamanla ikinci katı kadınlar mahfili ve zemin kısmında meydana gelen kısmi çökmeler nedeniyle Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünün verdiği rapor üzerine Anıtlar Kurulu tarafından tescilli kültür varlığı olarak tescil edilerek. hem kültür varlığı özelliğini koruması hem de orijinalini kaybetmemesi için bir onarım projesi yaptırıldı.

Yaptırılan bu projenin Vakıflar Bölge Müdürlüğünden de onay alınması üzerine 640 Bin TL’lik yaklaşık maliyetli camii onarım ve restorasyon işi İl Özel İdaresinin 450 Bin TL’lik katkısıyla 586 Bin TL’ye İhale edilerek, yüklenici firmaya 6 Mayıs 2013 tarihinde yer teslimi yapıldı. Verilen 180 günlük süre sonrasında iş 10 Ocak 2014 tarihinde bitirilmiş 20 Ocak 2014 tarihinde geçici kabulü yapılarak, akabinde yüklenici firmaya 615 Bin TL ödenmiştir.

Cami yeni hali ile 525 kişilik kapasiteli olup, Caminin iç ve dış mekanlarının orijinaline sadık kalınarak restore edildi. Caminin iç duvarlarının Horasan harcı ile sıvandı.

Kaynak:Giresun Valiliği

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 886  )
[ Ekleyen  (Giresun Valiliği) | 24.02.2014 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !