Göreleli Köylü Üreticilerin Pazar Yolculuğu...

Görele’de köylü üreticiler, “Salı pazarı”nda kendilerine Pazar yerinde yer bulabilmek için yıllardır gece yarısı yola koyulup Görele’ye gidiyorlar..Nedeni ise Köylü pazarı yerinin alanın küçük olması.Öyle bir zaman oluyor ki bu Pazar mecerası tam on iki saat sürüyor. Salı sabahı saat 02.00’da yola koyulup öğleden sonra 14.00’da geri dönüyorlar.



Üretici bir gün öncesinden topladığı ürünleri pazara götürmek için hazırlıyor. Hazırlanan ürünler gece saat: 02.00 gibi arabalarla Görele’ye getiriliyor. Pazar yerinde ürünlerini satacakları bir yer belirleyerek günün ağarmasını bekliyorlar.



Sabah olunca, kimi köylü üreticiler ürünlerini toptan satıyor, kimileri de kiloyla satıyor. Bazen öyle bir zaman oluyor ki bu meşakketli iş tam 12-13 saat sürüyor.



Yağmurlu, soğuk ve karlı havalarda, köylü pazarının üstü açık olması vatandaşların zor anlar yaşamasına da sebeb oluyor.



Görele’nin köylerinde otorupta pazarda ürün satan vatandaşlar, sattıkları ürünlerin parasını alınlarının terinin son damlasına kadar hak ediyor.



Köylü vatandaşların yetkililerden tek isteği, kendilerine ait üzeri kapalı, yağmurlu havalarda zorlanmayacakları, sadece köylülere ait bir pazar yeri olması.



Kendilerine ait bir yer olursa hem erken saatte yola koyulmayacaklar, hem de yağmurdan ve kardan korunmuş olacak ve kendilerinden başka hiçbir satıcının buraya giremeyecek olmasından dolayı rahat rahat yer bulabilecekler.

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 1030  )
[ Ekleyen  (Sabri Kılıçarslan / www.goreleses.com) | 13.12.2012 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !