Köyümüzde Artık 'Kamkat'ta Yetişiyor...

Son yıllarda Giresun ve çevresin de üreticiler, Fındık üreticiliğinin yanı sıra, yaygın şekilde değişik ürünler yetiştirmeye başladı. Kivi, ahududu, çilek hatta karpuz yetiştiriciliğinin yanı sıra artık “Kamkat” yetiştiriciliği de başladı. Görele İsmailbeyli Köyü'nde fındık üretiminin yanı sıra köylülerin alternatif ürünlere yöneldiğini ifade eden Okan Kılıçarslan, yeni ürünlerin yeni umut kapası olduğunu söyledi.



Turunçgiller ailesinin bir meyvesidir kamkat. Ülkemiz de saksının dışına çıkamamış durumdadır. Okan Kılıçarslan, kamkat yetiştiriciliğini hobi amaçlı yaptığını, yakın gelecekte hobi olmaktan daha çok meyve üretimi amaçlı kapama “kamkat” bahçesi kurmayı planladığını ifade etti.

Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki kamkat; turunçgiller ailesinin bir meyvesidir. Kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat , Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Kamkat, çiğ olarak tüketilebilindiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor. Ülkemizde üretim ve yetiştiricilik henüz tam anlamıyla saksının dışına çıkamamış durumdadır.

Kamkat hakkında yapmış olduğumuz araştırma,

Yetiştirilmesi:

19. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'ya giren kamkat, seralarda ve saksıda yetiştiriliyor. Hatta günümüzde süs bitkisi olarak balkonlarda, bahçelerde çevre düzenlemesinde de kullanılıyor. Dünyada Çin, Japonya, Amerika'da yaygın olark; daha küçük ölçekte Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya; Güney Hindistan'da da yalnızca deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetiştiriliyor. Avustralya ve Güney Afrika'daysa sınırlı olarak kültüre alınıyor.



Bitki Üzerinde Bir Yıl Meyve...

Kamkat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.

Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir.

Kamkatın meyveleri Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanıp yenirse bitki yeniden Temmuz ayında çiçeğe yatabilmektedir. Aksi halde bitki zayıf kalır ve çiçek açmaz. Bitki gübre olarak azot, fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar.

Faydaları:

C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat , Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Kamkat Nasıl ve Nerede Kullanılır?:

Reçel ve marmelatı yapılır. Çok değişik bir aroması vardır. Meyve suyu ve sos olarak kullanılır. Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir. Kamkat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir. Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 999  )
[ Ekleyen  (Sabri Kılıçarslan/www.goreleses.com) | 12.04.2012 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !