Giresun Günleri 3 Gün Boyunca Eyüp Feshane'de!

Kızılderili Kırmızı Şahinler Giresun Günleri için geliyor. Giresun Federasyonu tarafından organize edilen 4.Giresun günleri bu yıl bir birinden renkli görüntülere sahne olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan 4. Giresun Günleri’inde ABD’den Kızılderili ‘Kırmızı Şahinler gösteri yapacaklar. Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan. ABD’nin vize vermediği Giresun Yağlıderelilerle, ABD’nin mazlum milleti Kızılderilileri Giresun Günleri’inde buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Turan, Amerika’nın yerlileri olan Kızılderili Kırmızı Şahin kabilesi Sanat Konseyi Direktörü Cliff Mathias’inin ABD Giresun Derneği Başkanı Orhan Bayram ile Giresun Günleri’ne gelmek için anlaştıklarını kaydetti. Giresun Federasyonu tarafından düzenlenen Kültür-Sanat ve Ticari etkinlikleri içersinde barındıran 4. Giresun Günleri birbirinden renkli görüntülere sahne olacak. Dünya çapında ün yapan Amerikalı Redhawk (Kırmızı Şahin) kabilesi Kızılderililer 4.Giresun Günleri için 9 Nisan’da Türkiye’ye gelecek. Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan. ABD’nin vize vermediği Giresun Yağlıderelilerle, ABD’nin mazlum milleti Kızılderilileri Giresun Günleri’nde buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

1 MİLYON ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
Türkiye’de yerel çaplı en büyük organizasyon olan Giresun Günleri’ni geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Hasan Turan bu yılki hedeflerinin 1 milyon insan olduğunu ifade ederek, tüm Giresunlu hemşerilerine “Komşunu da al gel” çağrısında bulundu. Turan, Giresun Günlerinin uluslar arası arenaya taşımak istediklerini vurgulayarak “Bu yıl ilk defa yabancı konuklar davet ettik. Özellikle Kızılderilileri seçtik. Çünkü Kızılderililer Amerika’nın yerlileri ve mazlum insanları. Amerika’da bizim memleketimizden de çok sayıda insanlar var. Özellikle Yağlıdereliler Amerika’nın vize ambargosuna tabi tutuluyor. Doğum yerin Yağlıdere ise Amerika’ya vize almanız mümkün değil. Bu nedenle Kızılderililerle, Yağlıderelileri Giresun Günleri’nde buluşturmak istedik.“ dedi.

Son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi Dünya’nın her yerinde örgütlenen Giresunlular Amerika’da da dernekleştiğini ifade eden Hasan Turan, Federasyon olarak Dünyanın her yerindeki Giresun derneği ile birlikte çalıştıklarını vurgu yaparak şöyle konuştu:

KIRMIZI ŞAHİNLER 9 NİSAN’DA TÜRKİYE’DE
“Amerika’da kuralan derneğimizin başkanı Yağlıdereli bir arkadaşımız. Orada kuyumculuk yapıyor. Yıllar önce Amerika’ya gitmiş. Şimdi orada bulunan binlerce Giresunluya sahip çıkıyorlar. Kızılderilileri da bu derneğimiz organize etti. Giresun USA Derneği Başkanı Orhan Bayram, Redhawk (Kırmızı Şahin) kabilesi Kızılderililer Sanat Konseyi Direktörü Cliff Mathias’i ziyaret ziyaret ederek, 9-11 Nisan tarihleri arasında yapılacak Giresun Günleri’ne gelmeleri için anlaşma yaptı. Kızılderili misafirlerimiz Cuma Günü Türkiye’de olacak.” dedi.



Amerika Giresunlular Derneği Başkanı Orhan Bayram ise Türkiye’yi ziyaret edecek Kızılderili dans grubunun, festival Giresun Günleri’ni renklendireceğini söyledi.

Öte yandan, 1 Mayıs günü Philadelphia’da yapılacak Türk Festivali’ne de bu yıl ilk kez Kızılderililer de katılacak.

Redhawk Kızılderililer Sanat Konseyi Direktörü Cliff Mathiaş da Türkiye’ye ilk defa gideceklerini belirterek, ‘’Bizler için güzel bir tecrübe olacak. Türkiye ile sıcak dostluk ilişkilerimiz böylece başlayacak.’’ dedi. 1994 yılında Brooklyn’de derneklerinin kurulduğunu belirten Mathiaş, ülkenin çeşitli eyaletlerinde eğitim ve kültürel amaçlı çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, kendi kültürlerine Türk kültüründeki benzerlikleri bildiğini vurguladı. Mathiaş, Giresun Festivali’ne katılacak grupta, ödüllü Kızılderili sanatçı Sağe Ann Galbraith’ın da bulunacağı müjdesi verdi.

Amerika Giresun Derneği’nin Redhawk Kızılderililer Sanat Konseyi ile olan toplantısına Başkan Orhan Bayram’dan başka, Yönetim Kurulu Üyeleri Cahit Özbay, Yener Hendenoğlu, İşadamı Hüseyin Günaydın ve ATAA Başkan Yardımcısı Ali Çınar da katıldı. Derneklerinin Amerika çapında şubeleşmeye başladığını hatırlatan Giresun USA ve TAMCA Başkan Yardımcısı Mehmet Durmuş da, ‘’Çok güçlü bir ekip ile yeni proje ve sürprizlerimizi Türk-Amerikan toplumuna sunacağız’’ dedi.

10 KIZILDERİLİ ÖĞRENCİYE TÜRKİYE BURSU
Türkler ve Kızılderililer arasında yakınlaşmanın son 2-3 senedir yoğun olarak devam ettiğini kaydeden ATAA Başkan Yardımcısı Ali Çınar, Amerikan İçişleri Bakanlığına bağlı Kızılderiler Daire Başkanlığı olmak üzere, önemli Kızılderili kabileleri ile görüştüklerini belirtti. Çınar, kurucusu olduğu ABD’deki İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneğince gerçekleştirilen, ‘’Kızılderiler ile Türkler arasındaki bağlar’’ paneli sonucunda, Oneida Kabilesinin, kendi bölgesinde Türkiye ile ticarete başladığını söyledi.

Daha önce bir grubun Türkiye’de Yalova Festivali’ne katıldığını hatırlatan Çınar, Amerika Türk Koalisyonu(TCA) aracılığı ile ilk defa bir Kızılderilinin,Türk Fahri Konsolosu olduğunu da kaydetti. TCA ayrıca azınlık öğrencilerine Türkiye’de eğitim bursu kapsamında 10 Kızılderili öğrenciye de burs sağlamaya başladı. Çınar, ayrıca Meluncanlar ile ilgili bir belgesel çekimi yapılmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

4. Giresun Günleri Çerçevesi’nde Resim sergisi. Konferans ve paneller, müzik, folklar gibi etkinliklerin yanında, Giresun Valililiği, Giresun Belediyesi ve özel kuruluşlar ile 15 ilçenin stantları yer alacak.

Giresun Günleri’ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve değir siyasi liderler ile çok sayıda siyasi ve bürokrat ile iş adamı sanatçı davet edildi.

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 858  )
[ Ekleyen  (İBHA) | 09.04.2010 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !