13 Asırlık Zeytin Ağacı...

Mersin'de 1300 yıllık zeytin ağacı "Anıt Ağaç" olarak tescillendi..Mersin’in Mut ilçesine bağlı Haydar köyünde bulunan 1300 yıllık zeytin ağacı, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce, "Anıt Ağaç" olarak tescillendi.Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan, Türk Halk Müziği sanatçısı Musa Eroğlu’nun da katılımıyla düzenlenen "Anıt Ağaç Tanıtım Töreni"nde, "zeytin ağacının yaşının tahminlerinin de üzerinde çıktığını" söyledi.

Yenidoğan, Mut zeytininin geçmişinin çok eskilere dayandığını, ilçenin zeytincilikte ilk üretim merkezi olduğunun bu ağaçla kanıtlandığını belirterek, "Gövde çapı 6 metre 28 santimetre olan zeytin ağacı ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğünün teknik elemanlarınca inceleme raporu hazırlandı. Bu raporun ardından zeytin ağacımızın, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce 23.12.2009 tarih ve 5577 sayılı kararla ’Anıt Ağaç’ olarak tescili yapıldı" dedi.

Türk Halk Müziği sanatçısı Eroğlu bugüne kadar yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 300 yaşından büyük zeytin ağacı bulunamadığını savunarak, "1300 yıllık bu ağacın zeytinin ana memleketinin Mut olduğunu kanıtladığını" söyledi.

Törene katılan davetliler, yapılan konuşmaların ardından, anıt ağacı yakından inceledi.

1300 YILLIK ZEYTİN AĞACINDAN FOTOĞRAFLAR...





GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 776  )
[ Ekleyen  (haber3) | 25.02.2010 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !