İnternette Minare Vurma Oyunu...

İsviçre medeniyetler ittifakını dinamitledi.. Minare karşıtı kampanya sırasında akla hayale gelmedik icraatlar sergilediler.Aşırı sağcıların minare karşıtı kampanyaları sırasında bilgisayarda “minare vurma" oyunu da geliştirildi. Grubun internet sitesinde yer alan bir oyunda yükselen minareleri vurarak, müezzinlerin ezan okumalarını engellemek gerekiyor.Minareler yükselip ezan duyulduğunda ise oyuncu, oyunu kaybetmiş sayılıyor.

Bundan sonra ne olacak?

Halkoylaması sonucunun nasıl uygulanacağı henüz açıklık kazanmadı. İsviçre Anayasası din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alıyor.

Bu maddenin yanına şimdi de 'Minare yapmak yasaktır' maddesi eklenecek. Konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yansıması, İsviçre hükümetinin başını derde sokabilir.

İsviçre, Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi'ni imzalamıştı. Strazburg'daki mahkemenin İsviçre'de yaşayan Müslümanlara ayrımcılık yapılmasını tasvip etmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İsviçreli hukukçular Anayasa Mahkemesi'nin minare yasağını kaldırmaması durumunda İsviçre'nin Avrupa Konseyi'nden ayrılması gibi bir durumla karşılaşılabileceğini belirtiyorlar.

Guardian: İsviçre'de dün yapılan "minare yasağı" referandumu İngiliz basınında geniş yer buldu. Guardian gazetesi, bu kararla İsviçre'nin Müslümanlara karşı kısıtlama getiren ilk Avrupa ülkesi olduğunu yazdı. Alman basını da, "Sonuç, şok ve siyasi depreme yol açtı. Aydınlanmanın gerisine düşülmüş ve akıl ve bilgiye büyük bir darbe indirilmiştir" yorumunu yaptı.

Die Welt: "İsviçre'de minare yapmanın yasaklanması yönündeki karar, doğru soruya yanlış cevap veriyor. Avrupa'da cami yapımına karşı çıkanlar, bazı Müslüman ülkelerde kilise inşa etmenin yasak ya da çok zor olduğuna dikkat çekiyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "İsviçreliler, hoşgörülü olmakla övünür. Minare karşıtlarının bu denli başarı sağlamasının bir nedeni, taraftarlarını daha etkin bir şekilde harekete geçirmiş olabilmelerinde yatıyor. Özellikle İsviçre'nin kırsal bölgelerinde yasaktan yana oy kullananlar oldu.

Berliner Kurier: "İsviçre, minarelere karşı oy kullandı. Alp ülkesinin yüzde 57,5'i ülkenin itibarını yıktı."

İsveç'ten isviçre'ye tepki

Bu arada, AB Dönem Başkanı İsveç, İsviçre'nin yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmemesi konusunda referandum düzenlemesine tepki gösterdi.

AB adalet ve içişleri bakanları toplantısına katılan İsveç Göçmen Bakanı Tobias Billstrom, "İsviçre'nin referandumuna epey şaşırdım. Bence bu tür konuları referanduma götürmek biraz garip" dedi.

Billstrom, "İsveç'te biz bu tür konuları şehir planlaması kapsamında ele alıyoruz. Yapıların ne kadar yüksek olabileceğine ve inşa edilip edilemeyeceğine bizde şehir planlamacıları karar veriyor" diye konuştu.

Bakan Billstrom, dini özgürlükler nedeniyle İsveç'te benzer bir referandum düzenlenmesinin çok zor olduğunu vurguladı.

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 696  )
[ Ekleyen  (internethaber) | 30.11.2009 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !