Üreticinin Fındıkta 5 Lira Bekleyişi...

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı; "Üreticinin kafasındaki fındık fiyatı psikolojik olarak 5 liradan oluştu. Piyasada fiyat bu rakamı bulmadığı sürece üretici fındığını pazara azar azar getirmeye devam edecektir." Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, üreticinin kafasındaki fındık fiyatının psikolojik olarak 5 liradan oluştuğunu, piyasada fiyatın bu rakamı bulmadığı sürece üreticinin fındığını pazara azar azar getirmeye devam edeceğini söyledi.

Akbaşlı, yaptığı açıklamada, piyasada Giresun kalite fındığın bir süredir 4,7 liradan işlem gördüğünü belirterek, ''Fiyatın yükselmesini bekleyen ve bunun için ürününü pazara 'ihtiyacı kadar indirme çağrısına' kararlılıkla uyarak direnç gösteren üretici şimdi bekleyişte'' dedi.

Cumhuriyet tarihinde fındıkta bir ilk yaşandığını ve fındık fiyatının oluşmasının piyasa koşullarına bırakıldığını kaydeden Akbaşlı, ''Devlet, piyasada fındık fiyatının üretici lehine oluşması ve üreticinin mağdur olmaması için müdahil alım yapıyordu. Bunu uzun yıllar Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) aracılığıyla yaptı. Birliğin son yıllarda yaşadığı kaynak sıkıntısı nedeniyle son olarak müdahil alımlar için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) görevlendirildi. 2009 ürünü fındık alım sezonunda ise devlet müdahil alım yapmaktan vazgeçti ve fiyatın oluşmasını piyasa şartlarına bıraktı'' diye konuştu.

''ÜRETİCİ BAŞARILI SINAV VERİYOR''
Uygulanan yeni fındık politikasıyla birlikte üreticinin 'kaderinin kendi elinde' olduğunu gördüğünü ve ona göre önlemini aldığını anlatan Akbaşlı, şunları söyledi:

''Fındığını değeri üzerinden satmak isteyen üretici, ürününü pazara ihtiyacı kadar indirme ve fiyatların menfaatleri üzerinden oluşması konusunda sabır gösterdi. Bugün piyasada fındık fiyatın 4,7 lira olması üreticinin başarısıdır. Fındık fiyatlarının oluşmasında ürünün pazara fazla miktarda indiği aylar olan Eylül ve Ekim ayları risk aylarıdır. Artık risk ayları geride kaldı diyebiliriz. 2009 ürünü fındıkta üretici gerçekten başarılı bir sınav vermektedir. Üreticinin kafasındaki fındık fiyatı psikolojik olarak 5 liradan oluştu. Piyasada fiyat bu rakamı bulmadığı sürece üretici fındığını pazara azar azar getirmeye devam edecektir. Piyasada fındık 5 lira ve üzerine çıktığı takdirde hem üretici rahatlayacak hem de ürün bulmakta zorlanan tüccar ve ihracatçı rahatlayacaktır. Bunu tüccar ve ihracatçı iyi bilmelidir.''

Akbaşlı, 2009 ürünü fındıktan üreticinin elinde 200 bin tonluk kısmının kaldığını tahmin ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''2009 ürünü fındık rekoltesi 400 bin ton olarak tahmin edilmişti. Bunun 200 bin tonunun önemli kısmı ihraç edildi ve diğer kısmı da iç piyasada tüketildi. Tarım ve Köyişleri Bakanı ve TMO yetkilileri üreticinin elinde yeni ürün fındık kalmaya kadar depolarındaki fındığı satmayacaklarını ve ürünü ancak 15 Ocak 2010'dan itibaren satacaklarını açıklamıştı. Fındık fiyatının önümüzdeki ayın ilk haftalarında üreticinin kafasında oluşan 5 liraya ulaşmasını ve bunun da üzerine çıkmasını bekliyoruz.''

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 653  )
[ Ekleyen  (yesilgiresun.com.tr ) | 30.10.2009 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !