Doğu Karadeniz'de valilikler tarafından fındık toplama tarihleri açıklanırken, 2009 ürünü dün toplanmaya başlandı. Ancak üretici, devletin alım politikası ve taban fiyat belirlememesinden ötürü tedirginlik yaşıyor. 20 Ağustos’ta pazara inmesi beklenen fındığın fiyatını üreticinin fındığını pazara indirme biçimi belirleyecek. Bu yıl rekoltenin düşük olması beklenenin üzerinde bir fiyat oluşacağı izlenimi veriyor. Öte yandan fiyatı belirleyecek bir diğer unsurun da hükümetin taahhüt ettiği destekleme primini zamanında ödeyip ödememesine bağlı olduğu belirtiliyor.
Valilikler tarafından açıklanan fındık toplama tarihleri doğrultusunda, 2009 ürünü fındık toplanmaya başlandı. Ancak fındık üreticileri fındıkta yaşanan tartışmalar ve yeni politikalar nedeniyle, fındık hasadına buruk şekilde başladı. Üreticiler, ''Geçen yıldan kalan alacaklarımız var. Bu yıl ise fiyatın ne olacağı belli değil" diye konuştular.
Karadeniz İnsanı’nın tek geçim kaynağı olan fındık valilik tarafından açıklanan fındık toplama tarihleri doğrultusunda özellikle sahil kesimlerinde fındık daldan inmeye başladı.
Ancak fındık üreticileri bu yıl tedirgin ve endişeli bir bekleyiş içine girdi. AK Parti hükümetinin yeni dönem fındık stratejisini eleştiren üreticiler; "Hükümet bu yıl fındık üreticilerine ağır bir darbe vurmuştur. Fındığı topluyoruz ancak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Fiskobirlik batmış durumda. TMO ise fındık almayacak. Fiyatın ne olacağı belli değil. Tüccara mahkum edildik. Çünkü fındık 20 Ağustos’tan sonra pazara inmeye başlıyor. Fiyatın açıklanacağı tarihe kadar, rekoltenin yüzde 15'i pazara inmiş olacak. Fındıkta piyasa fiyatının oluşması için bir an önce alım fiyatı açıklanmalıdır. Fındıkta yaşanan tartışmalar konusunda kimseyi suçlamıyorum. Burada mağdur olan sadece üreticilerdir. Ayrıca geçen sene Fiskobirlik’e vermiş olduğumuz fındıkların parasını da alamadığımız için fındık tüccarlarından borç alıp fındıklarımızı toplatıyoruz. Bakalım bundan sonra ne yapacağız'' diye konuştular.
GERİ
|