Fındık İşçi Ücretleri Belli Oldu...

2009 yılı fındık hasat mevsimi yaklaşırken, bu işte çalıştırılacak işçilere ve patoz sahiplerine ödenecek fiyatlar belirlendi. Fındık toplama işlerinde çalışacak (işçi, aşçı, çuvalcı, katırcı ve patozcu) tarım işçilerine ödenecek ücretlerin tespit edilmesi amacıyla oluşturulan komisyon, Vali Yardımcısı Cahit Çelik başkanlığında bugün toplandı.

Fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın yemek işverene (bahçe sahibine) ait olursa günlük 21 TL., yemek işçilere ait olursa günlük 23 TL., net ücret ödenecek. Toplanan fındıkların taşınması işinde çalışacak çuvalcılara yemek işverene ait olursa 32 TL., yemek işçiye ait olursa 35 TL. net ücret ödenecek. Hasat döneminde çalışacak aşçılara da fındık toplama ücretleri ödenecek.

Patoz çekim ücretinin ton başına 80 TL. olması kararlaştırılırken, patoz sahiplerinin fındığın kırılmasını önleyici tedbir alacaklar. Fazla fındıkkıran patozların çalıştırılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca, fındık patozlarıyla fındık çekim işi yol kenarlarında ve yol üzerinde yapılmayacak. Bu konuya herkesin dikkat etmesi istendi. 2009 yılı hasat dönemine kadar ilimizde çalışacak patozların kayıt altına alınıp standardizasyonlarının sağlanması konusunda Tarım teşkilatı ile Ziraat Odası Başkanlığı ortaklaşa çalışma yapacaklar.

Yük taşımada kullanılan katırcıya (katırı ile birlikte) günlük 80 TL., kilo hesabıyla yerden fındık toplayan işçilere ise kilo başına 21 Krş. ödenecek. İşçilerin konaklama yerlerinden çalışma yerlerine (bahçelere) nakillerinin yolcu taşınmasına uygun araçlarla yapılmasına (otobüs, minibüs, otomobil, vb.) dikkat edilecek. İşçi ücretlerinin geciktirilmeden işin bitmesine müteakip ödenmesi kararlaştırıldı. 13 yaşından küçükler fındık işlerinde çalıştırılamayacaklar.

Köy muhtarları ile işverenlerin işçilerde görülecek her türlü hastalıklara karşı anında müdahale etmelerine ve bu tür şikayeti olanları en yakın sağlık kuruluşlarına bildirmeleri kararlaştırıldı.

İşverenlerin, (bahçe sahiplerinin) hasat dönemi içerisinde yanlarında çalıştırdıkları işçiler arasında il dışından gelenler var ise, bunlara ait kimlik bilgilerini muhtarlar vasıtasıyla en yakın karakola bildirecekler.

Toplantıdaki kararlar oy birliği ile alındı.

Vali Yardımcısı Cahit Çelik başkanlığında toplanan komisyonda şu üyeler yer aldı:

Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Cavit Cansız, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ali Kemal Özdemir, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Proje İstatistik Şube Müdürü Canan Ekizoğlu, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Erdal Sıray, DTS Denetmenliği Grup Başkanı Fatih Karakaya, Fiskobirlik Genel Müdürlüğünden Mustafa Yardım, Ziraat Odası Başkan Vekili Musa Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından Halis Özkaya ve Ticaret Borsası Başkan Vekili Muzaffer Aydın.

GERİ


Yorumlar(0) | Okunma : 821  )
[ Ekleyen  (Haber Merkezi) | 17.07.2009 ]
  Yeni Sayfa 1

  :::::::::::: Yorum_yaz :::::::::::

! !!!!! bu haber hakkında henuz yorum yok !!!!!! !