Üzümsü meyveler grubunda yer alan ve üreticilerine önemli kazanç sağlayan “Yaban Mersini” yetiştiriciliği alanları, her geçen gün büyüyor. Yaban Mersini’nin yöremiz insanınca taze tüketiminin yanında reçel ve pekmezinin de yapıldığını hatırlan yetkililer, “İlimizin Karadeniz sahil kuşağında yer alması ve geçit bölge özelliği ile ılıman bir iklim kuşağında bulunması nedeniyle, birçok kültür bitkisinin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır.
İlimiz üzümsü meyvelerden Kivi, Ahududu ve Yaban Mersini yetiştiriciliği bakımından uygun bir özellik taşımaktadır. Son yıllarda Kivi ve Ahududu yetiştiriciliğinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. İlimizde özellikle Espiye İlçemizin yüksek rakımlı yerlerindeki doğal populasyondan yaklaşık 5-6 ton kadar meyvenin alınabileceği ve İl genelinde bu üretimin 10 ton olabileceği düşünülmektedir” dediler.
Doğada yabani olarak yetişen yaban mersinin üreticilerimizin yeni yeni dikkatini çektiğini de ifade eden İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, 2007 yılı itibarıyla kültür çeşitli yaban mersini fidanları ile yaklaşık 10 dekarlık bir bahçe tesisinin gerçekleştirildiğini, özellikle kültür çeşidi yaban mersini fidanlarının teminindeki zorlukların fidan fiyatlarının yüksek olmasına yol açtığını söylediler. Yetkililer, fidan fiyatlarının yüksek oluşunun yaban mersini yetiştiriciliğindeki gelişmeleri olumsuz etkilediğini de sözlerine eklediler.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, yaban mersini yetiştirmek isteyen üreticilere 2009 yılında, Vakıf Projelerinden destek sağlanarak bahçe kurmalarına yardımda bulunulduğunu da kaydettiler.
GERİ
|