Oğuzhan K.arslan

Ey Görele! Ne Yapmak İstiyorlar Sana?

Görele'de bu aralar üst üste gelişmeler yaşanıyor.

Çöp tesisi mahkemeden çıkabilecek engele rağmen yapılmaya devam edilirken bir de Çimento Fabrikası ile Liman yapılması gündemde.

Öncelikle Çöp Tesisini ele alacak olursak, Sayın Vali bu konuda ısrarını sürdürüyor sürdürmesine fakat mahkeme Çöp Tesisine "dur" derse yapılan yapılar ve boş yere giden paralara yazık olmayacak mı? Ya da bu inşaat bu kadar süratli ve kesin olarak yapılmaya devam ediliyorsa Vali söz mü aldı tesisin durdurulmayacağına dair?

Bulancak'tan öteye doğru koca bir çöp yığını Giresun'un çıkışına gelecek. Vali daha önceki açıklamalarında Çöp tesisinin uzakta olması halinde yapılacak taşımanın bu işin karlılığını yok edeceğini belirtmişti. Bu açıklama Valilik internet sitesinde de halen durmaya devam ediyor. Ne oldu da işin karlılığı yokken, her gün dünyanın kilometresini yaparak yıpranacak araçlar ve harcanacak mazotlar bir anda görünmezden gelindi?

İşte Valilik Sitesindeki Haber Linkleri, Bu yazıdan sonra haberlerin kaldırılma ihtimalini göz önüne alarak, ayrıca haber metinlerini de sunuyorum.


Çöpte Önemli Gelişme - 07.06.2012
Vali Dursun Ali Şahin, Giresun’un tamamına 100 yılı aşkın süreyle yetecek nizami çöp depolama alanı bulunduğunu söyledi.
Dün Kümbet Salonçayırında basın mensuplarına çöp ile ilgili açıklamada bulunan Vali Şahin şunları kaydetti:
“Türkiye’de bir il kalmadı ki çöpünü denize döksün. Şu bir gerçek ki mart ayına kadar çöp sorununu inşallah halledeceğiz. Önceden aralık ayına kadar halledeceğiz diyorduk. 4 aylık bir gecikmemiz oldu. Giresun’un tamamına 100 yılı aşkın bir süre yetecek nizami bir çöp depolama alanı yapılacak. Şimdi diğer taraftan vazgeçmiş durumdayız. Yeni yerin çok hızlı bir şekilde projelerini çizdirdik. 1 ay içerisinde yeniden ihale edip 8-9 ayda da tamamladığımızda işte 4 aylık bir kaybımız olacak Çavuşlu bölgesinden vazgeçmiş bulunuyoruz. Bu vazgeçmenin haklı sebepleri de var. Onları şu anda söylemek istemiyorum. Tutup ta Piraziz’den 90 km. gidip çöp dökmek çöpün değerini artırmış oluyor. Çünkü çöpün taşıması için de bir meblağ gerekir bu da halktan çöp vergisi olarak toplandığında yine halka yüklenmiş olacak. Biz bunu düşündüğümüzde 100-150 yıllık çöp sorununu halletmek için şu anki yeri tespit ettik. Bulunan yeri bu hafta tıraşlamaya başlayacağız. Tamamen tıraşlayıp akabinde sondajlama, zemin etüdünü yaptırıp projelerin çizimine geçeceğiz. Sanıyorum 2-2,5 ay içerisinde ağustos ayında ihalemizi yapıp 9 ayda süre verdiğimizde 2013’ün 3 ayında biz çöpümüzü taşır duruma geleceğiz.”

http://www.giresun.gov.tr/HaberDetay.aspx?HaberId=10148#.UM8EAYphMJk.facebook


Çöp Sorunu Tarihe Gömülecek - 27.06.2012
Bugün saat 15.30’da NTV’de Ahmet Ergen sunuculuğunu yaptığı “Yeşil Ekran” programında konuşan Vali Dursun Ali Şahin, Giresun’da çöp işinin tarihe gömüleceğini söyledi.
Giresun il merkezinde Aksu Deresi’nin denize döküldüğü alanda canlı olarak gerçekleştirilen programda Vali Şahin çöp sorunu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu.
“Giresun yeşilin, beyazın hatta mavinin bulunduğu güzel bir il. Bu özellikleri ile Karadeniz’in en güzel illerinden biri konumunda. Giresun’un çöp sorunu bulunmakta ve bu sorun yıllardan beri devam etmektedir. Bu sorunun çözümü için istimlak yapılmış, çöp depolama alanları belirlemiş ancak halkın tepkisi üzerine vazgeçilmiş.
Giresun ve ilçelerinin çöp sorunun çözmek üzere 33 belediyenin ve İl Özel İdaresinin bir araya gelmesiyle bir birlik kuruldu. Bu birlik vasıtasıyla çöp sorununun çözümüne yaklaşıldı.
Giresun’da göreve başladığım günden beri uğraşlarım sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerekli onayları alarak Katı Atık Tesisi yapım işi ihale edildi. Yöre halkının tepkisi ile karşılaştık. Tespit edilen alanın Giresun’dan 75 km uzak olmasını da dikkate alarak çöp depolama alanını Görele ilçesi Aydınlar Beldesi’nde belirlediğimiz alana kuracağız. Bu tesisle birlikte Giresun’un 150 yıl çöp sorunu olmayacak. Belirlediğimiz bu alan Giresun’un çöp sorununu çözmeye yeterli bir alan. Seneye buraya geldiğinizde buralar yemyeşil olacak buna inanıyorum. Çöp sorunu Giresun’da tarihe gömülecek. Artık yeni çöp alanı çalışmalarını başlattık. Şu anda burada tıraşlanması yapılmakta. 700 dönüm araziyi tamamen çöp alanı olarak kullanacağız. Bu lotlardan biri için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun ihalesi yapılmış. Çalışmalar devam ediyor ve 9 ay içerisinde de bu işi bitireceğiz.”
Mevcut çöp alanının kullanımı hakkında da görüşlerini açıklayan Vali Şahin” Bu alanın dönüşüm konusu Belediyenin konusudur. Buranın kıyı kenar çizgilerini de göz önünde bulundurduğumuzda mükemmel bir yeşil alan olacak. Belki sportif, kültürel alanlar da buraya yapılabilecek. Burada 150-200 dönüme yakın bir alan çıkacak. Bu da az bir yer değil. Giresun’a bir güzellik katacak. Bugünün kötüsü olan yer, yarın güzel görünümlü yeşil insanın girdiği bir yer olacaktır. Denizi temizleme ile ilgili bir programımız yok ama deniz kendini kıyıya vurarak temizliyor. Sahilin temizlenmesine söz veriyorum.” şeklinde konuştu.


http://www.giresun.gov.tr/HaberDetay.aspx?HaberId=10273#.UM8EiIPpRRY.facebook


Görele, Çöp Tesisinin çevre felaketine yol açacağını düşünürken, ikinci bir şokta Çimento Fabrikası ile geldi. Israrla bu projelerin yöreyi kalkındıracağı , iş sahaları açacağı ifade ediliyor. Madem tersine göçü sağlayacak, bilmem kaç kişiye iş imkanı verecek bu projeleri Giresun'un diğer ilçeleri neden Görele'ye kaptırdı? Bu güne kadar hep Tirebolu, Görele, Eynesil ilçeleri Giresun merkez tarafından görülmezken ne oldu da Görele'ye bu piyango (!) vurdu ve ne oldu da diğer ilçeler Görele'nin elinden bu piyangoları kapmadılar?

Tonya'ya yapılmaya çalışılan Çimento Fabrikası için halk nasıl örgütlendi ve nasıl tepki verdi sürekli gündemde. Çimento fabrikalarının çevreyi aşırı derecede kirlettiği biliniyor. En görünen örneği Kocaeli Körfez'deki Nuh Çimento fabrikası. Çevrede bitki örtüsü gören var mı? Ya da berrak net bir hava gören var mı?

Sayın Demirci bir açıklamasında ne kadar pahalı olursa olsun Filtreleme sistemini bacalara kuracaklarını ifade etmiş. İyi güzel de bu çimentolar taşınırken de araçlara, meydanlara da mı Filtreleme sistemi kuracaksınız?

Hele hele bu Çimento Fabrikası için başta düşünülen Liman yeri olan İsmailbeyli Köyü sahili ise sahil yolundan sonra Görele'de denize girilebilecek kalmış sayılı yerlerden birisi değil mi? Neden Turizm ile kalkındırmak varken, bir Tirebolu kadar olamayıp yok ettiğiniz sahillerden arda kalanları da yok etmenin derdindesiniz? Maliyet artmasın diye hep doğal varlıkları kullanarak en düşük maliyeti hesap ederken, bu kadar insanın yaşadığı Görele'nin doğal yapısını değiştirerek şu anki ve gelecekteki neslin kul hakkına girdiğinizin farkında mısınız? Görele'de plaja girilecek yer mi kalmasın? Bu mu istediğiniz?

Plajı kullanılmayan, denize girme alanı bulunmayan bir sürü sahil şeridi varken Görele'de neden buralar değerlendirilmez de hep göz önündeki yerler yok edilmeye çalışılır? Zamanında da Karaburun'un meşhur Deliklitaş plajı sırf doğal dalgakıran ve maliyetsiz olur düşüncesiyle Tersane yapılmaya çalışıldı. Maliyet buna rağmen yüksek olunca vazgeçildi. Neymiş iş sahası olacakmış. Senin ilçende yaşayacaklara mı verildi iş garantisi? Başka ilçelerdeki siyasiler kendi adamlarını yerleştirmeye çalışmayacaklar mı oralara?

Cebinizden daha az para çıksın diye uğraşırken, sonrasında çevreyi mahvederek kazandığınız o paralardan halka ekstra para mı dağıtacaksınız? Bu projeler kimleri zengin edecek? Kazanan Görele mi olacak yoksa birileri mi?

Çekin elinizi çevreyi bozacak projelerin üzerinden! Görele'yi bu kadar çok seviyorsanız eğer bacasız fabrikaları kurun. Turizm ile canlandırın Görele'yi. Büyükderenin kenarını doldurun, kayık turları düzenleyin, çay bahçeleri açın dere boyunca. Plajları güzelleştirin, tesisler kurun, Oteller açın. Müze kurun, Heykeller dikin, Turist çekecek esrarengiz ve muhteşem yapılar yapın. Tarihi mekanları restore edin, Turizm'de duyurun ve insanlar nasıl Sümela Manastırını ve Uzungölü görmeye gidiyorsa buralara da gelsin. Sisdağı gibi meşhur olmuş bir dağa Giresun'dan çıkan tek yol olan Zıva deresi yoluna Çimento Fabrikası ile Çöp Tesisi kuracağınıza bu yolu asfaltlayın, çevresine güzel tesisler kurun, Alabalık çiftlikleri açın, lüks restaurantlar yapın, havuzlar yapın, Çiçek bahçeleri yapın. Mimarileri güzelleştirin, evlerin dışını boyayın, boş duvarlara figürler çizdirin, yollardaki çöpleri yok edin, çevreyi güzelleştirin. Çehresi değişti denen ama değişmeyen Görele'yi gelinlik kız gibi süsleyin.

Hiç bir şey yapamıyorsanız tekstil atölyesi gibi çevreyi kirletmeyen tekstil atölyelerini çoğaltın Görele'de. Yada bunun gibi bacasız iş sahalarını geliştirin.

O zaman alkışlar bu millet sizi, şimdi ki gibi giderseniz ve bu projeler çevre felaketlerine sebep olursa sadece beddua alırsınız.

Bu projeler Görele'yi güzelleştirecek mi, yoksa çirkinleştirecek mi iyi düşünün. Bu vereceğiniz kararlar ile yıllar boyunca gelecek kuşaklarca yargılanacaksınız ve mezarınızda rahat mı uyumak istersiniz yoksa ateş içinde mi kalmak istersiniz iyi düşünün.

Son olarak Görele sahil dolgusu için beklenen ödenek ne tesadüf ise Çöp Tesisi Çavuşlu'ya inşaa edilmeye başlandıktan sonra çıktı. Merak ediyorum, birileri bu krediyi çıkartmak için Çöp Tesisine razı mı geldi? Yani Çöp Tesisi, Krediye mi satıldı?

Oğuzhan KILIÇARSLAN


Bu Yazı 1445 defa okunmuştur..



---------------------- Yorumlar ----------------------

Yorum eklemek için aşağıdaki formu doldurun..

Adınız  :

Şehir  :

Yorumunuz  :